
» با رشته دندانپزشکی بیشتر آشنا شویم
کمتر کسی پایش به دندانپزشکی باز نشده است. امروزه دندان و دندان پزشکی یکی از مهمترین دغدغه های هر فردی است. از کشیدن دندان گرفته تا روکش دندان و ظاهری جذاب و لبخندی زیبا همه به دندانپزشک ختم می شود.
پس لازم است با این رشته بیشتر اشنا شویم.
تاریخ دندانپزشکی تقریباً به اندازه تاریخ بشریت و تمدن باستانی است که قدیمیترین شواهد آن مربوط به ۷۰۰۰ سال قبل از میلاد است.
بقایای دورههای اولیه هاراپان از تمدن دره ایندوس (در حدود ۳۳۰۰ سال قبل از میلاد) شواهدی از دندانهای حفر شده در ۹۰۰۰ سال قبل را نشان میدهد و بر همین مبنا، تصور میشود که جراحی دندان اولین تخصص در پزشکی بوده است.
دکتر جان ام. هریس اولین دانشکده دندانپزشکی جهان را در بینبرج ، اوهایو شروع کرد و به ایجاد دندانپزشکی به عنوان یک حرفه بهداشتی کمک کرد. این دانشکده در ۲۱ فوریه ۱۸۲۸ افتتاح شد و امروز موزه دندانپزشکی است.
پزشکی و دندانپزشکی
اشتراک این رشته با رشته پزشکی بسیار زیاد است زیرا دندانپزشک این مهارت را دارد تا با شناخت همه جانبه ساختمان بدن و فیزیوپاتولوژی آن خدمات و درمانهای لازم را در راستای تخصصی خود ارایه دهد.
دروس تخصصی رشته دندانپزشکی
کالبدشناسی و مرفولوژی دندان، زبان خارجی اختصاصی، جنین و بافتشناسی فک و دهان ، آسیبشناسی دهان، ارتودنسی، اندودنتیکس، بیماریهای دهان و تشخیص ، بیولوژی دهان، پریودنتولوژی، دندانپزشکی ترمیمی(پروتز متحرک پارسیل، پروتز ثابت ، پروتز کامل) جراحی دهان و فک و صورت ، دندانپزشکی کودکان، رادیولوژی دهان ، گوش و حلق و بینی ، نظام پزشکی و طب قانونی، بهداشت عمومی و اکولوژی ، بهداشت محیط زیست ، دندانپزشکی مجتمعی ، بیماریهای روانی ، بیماریهای درونی، فارماکولوژی ، بهداشت دهان و تغذیه و ندانپزشکی پیشگیری مواد دندانی و پایاننامه (رساله).
حقوق تقریبی
متوسط درآمد یک دندانپزشک عمومی که مطب نداره و فقط در کلینیک کار میکنه الان بین ۱۰ تا ۲۰ میلیون تومان در ماه است و به طور متوسط حدود ۱۵ میلیو تومان. حداکثر درآمد یک پزشک عمومی تازه کار هم تقریبا همین اندازه است اما در پزشکی اگر شما تخصص خوبی قبول بشین معمولا درامدتون بالاتر و در اکثر موارد بالاتر از دندانپزشک متخصص خواهد بود.
آینده کاری رشته دندانپزشکی
پیش بینی می شود که کار دندانپزشکان جوان و تازه وارد در شهرهای بزرگ برای یافتن کار و تاسیس مطب شخصی سخت خواهد شد چراکه در چند سال اخیر تعداد دانشکده های دندانپزشکی چند برابر شده و علاوه بر آن بسیاری از افراد با اتمام تحصیل خود در کشورهای خارجی با در دست داشتن مدرک دکتری به کشور باز میگردند.
طبق گزارش انجمن دندانپزشکان عمومی ایران بیکاری در رشته دندانپزشکی ۳۰ درصد است، یعنی از هر 10 نفری که مدرک دکتری رشته دندانپزشکی دارند، 3 نفر از آنها بیکار می باشند.
سنوات تحصیلی رشته دندانپزشکی
این مقطع دارای دو دوره مجزای ۲ و ۴ ساله است.
که در ۲ سال اول دانشجویان واحدهای علوم پایه مثل بیوشیمی، آناتومی، بافتشناسی، فیزیولوژی، ژنتیک، میکروبشناسی و ایمنیشناسی را میگذرانند.
بعد از ۲ سال وارد دوره تخصصی دندانپزشکی شده و دروس اختصاصی خود را در زمینه آسیبشناسی فک و دهان، ارتودنسی، اندودنتیکس، پروتزهای ثابت و اکلوژن، پروتزهای متحرک و فک و صورت ، پریودنتولوژی، ترمیمی و مواد دندانی، بیماریهای دهان و دندان، جراحی دهان و فک و صورت، دندانپزشکی کودکان و رادیولوژی دهان و فک و صورت میگذرانند. با طول این دوره شش ساله دانشجویان می توانند در حد یک دندانپزشک عمومی به کار خود ادامه دهند.
کسانی که می خواهند وارد این رشته شوند باید مطالب بالا را به خوبی با دانسته های قبلی مقایسه کنند و حتی بیشتر در باره این رشته تحقیق کنند.